Fertiliteit
Koppels met vruchtbaarheidsproblemen kunnen terecht op de dienst Fertiliteit AZ Diest. Wij zijn een multidisciplinair team dat bestaat uit gynaecologen, vroedvrouwen, klinisch laboranten, psychologen en endocrinologen. Wij proberen een persoonlijke en kwaliteitsvolle aanpak te bieden van het fertiliteitsprobleem in al zijn facetten.
Maak een afspraak
Een afspraak maken is mogelijk via de vroedvrouwen van het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum:
Ma - vrij 9:00 - 12.00 u en 14:00 - 16:30 u.
U kan hiervoor ook steeds telefonisch terecht bij het Secretariaat van de raadpleging Gynaecologie:
De raadpleging van dr. Boes vindt plaats in campus Hasseltsestraat.
De Dienst Fertiliteit van AZ Diest is een satellietcentrum van het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum (LUFC) in UZ Gasthuisberg. Het satellietcentrum staat onder leiding van Dr. Anne-Sophie Boes, gynaecoloog in AZ Diest en verbonden aan het LUFC als consulent.
De onderzoeksfase en indicatiestelling voor behandeling vinden plaats in AZ Diest, in nauw overleg met het LUFC. Ook een deel van de behandelingen zoals stimulatie van de eierstokken en inseminatie kunnen plaatsvinden in AZ Diest. Bepaalde onderzoeken en behandelingen gebeuren in het LUFC (bv eicelaspiratie en embryotransfer in kader van IVF of een andrologisch consult bij de man).
Toch zijn er koppels bij wie een spontane zwangerschap ook na twee jaar uitblijft. In deze groep vinden we vaak belangrijke vruchtbaarheidsstoornissen. Meestal worden vruchtbaarheidsonderzoeken pas gestart nadat een koppel een jaar geprobeerd heeft om zwanger te worden. Toch zijn er uitzonderingen. Vrouwen met een erg onregelmatige of afwezige cyclus, vrouwen die verschillende ingrepen ondergingen in het bekken, vrouwen met afgesloten eileiders, vrouwen ouder dan 35 jaar,… kunnen beter vroeger onderzoeken laten doen. Ook bij mannen is het soms aangewezen om sneller onderzoek te doen. Bijvoorbeeld bij vroegere ingrepen aan de geslachtsorganen of bij problemen met erectie of zaadlozing.
Brochures
Download hier de informatiebrochures en de vragenlijst die u ingevuld mag meebrengen naar uw consultatie.
Team
Werkwijze
De eerste raadpleging
De eerste consultatie biedt ruimte voor een uitgebreid gesprek. De arts stelt gerichte vragen aan de hand van een vragenlijst om zich een duidelijk beeld te vormen van het probleem. Deze vragenlijst dient u op voorhand in te vullen en mee te nemen naar de eerste raadpleging.
Om alles vlotter te laten verlopen, wordt dit gesprek soms voorbereid door een gespecialiseerde vroedvrouw. Als er voordien reeds onderzoeken en/of behandelingen gebeurd zijn, wordt aangeraden dat u zelf een kopie van alle bestaande informatie (verslagen, bloedonderzoeken, kopie van dossier,…) meebrengt naar deze eerste raadpleging.Meestal wordt er tijdens de eerste consultatie ook een gynaecologisch onderzoek uitgevoerd met een uitstrijkje van de baarmoederhals (indien langer dan 3 jaar geleden) en een inwendig onderzoek van baarmoeder en eierstokken. We plannen het verdere verloop van de onderzoeken en leggen een besprekingsraadpleging vast nadat alle resultaten gekend zijn.
De onderzoeksfase
De fase waarin de onderzoeken gebeuren bij man en vrouw kan twee tot drie maanden in beslag nemen. Verschillende onderzoeken bij de vrouw moeten immers gebeuren op een specifiek tijdstip in de cyclus.
De besprekingsraadpleging
Tijdens de consultatie bespreekt de arts de resultaten van de vooronderzoeken. Indien nodig worden er nog bijkomende onderzoeken gepland. De arts zal meedelen of een behandeling uw kans op een zwangerschap kan vergroten. In overleg met het koppel wordt beslist om al dan niet een vruchtbaarheidsbehandeling op te starten.
De behandelfase
Als de kans op een spontane zwangerschap erg groot is, wordt soms gedurende zes maanden tot een jaar een afwachtende houding aangenomen. Ook na een heelkundige behandeling waarbij een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid wordt weggenomen, bijvoorbeeld een ingreep om endometriose en/of bekkenvergroeiingen te verwijderen, of na een hersteloperatie na sterilisatie bij man of vrouw, kan beslist worden af te wachten. In andere gevallen wordt een stimulatie van de eisprong, inseminatie, IVF of ICSI-behandeling voorgesteld.