Maak een afspraak

Een afspraak maken is mogelijk via de vroedvrouwen van het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum:
Ma - vrij 9:00 - 12.00 u en 14:00 - 16:30 u.

U kan hiervoor ook steeds telefonisch terecht bij het Secretariaat van de raadpleging Gynaecologie:

De Dienst Fertiliteit van AZ Diest is een satellietcentrum van het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum (LUFC) in UZ Gasthuisberg. Het satellietcentrum staat onder leiding van Dr. Karen Peeraer, staflid van het LUFC.

De onderzoeksfase en indicatiestelling voor behandeling vinden plaats in AZ Diest, in nauw overleg met het LUFC. Ook een deel van de behandelingen zoals stimulatie van de eierstokken en inseminatie kunnen plaatsvinden in AZ Diest. Bepaalde onderzoeken en behandelingen gebeuren in het LUFC (bv eicelaspiratie en embryotransfer in kader van IVF of een andrologisch consult bij de man).

Ongeveer 85% van de koppels is na één jaar onbeschermde betrekkingen spontaan zwanger. De overige 15% is dat niet. Bij deze mensen groeit een zekere ongerustheid. Vaak kunnen we hen gerust stellen: de helft van deze koppels wordt spontaan zwanger in het volgende jaar. Toch zijn er koppels bij wie een spontane zwangerschap ook na twee jaar uitblijft. In deze groep vinden we vaak belangrijke vruchtbaarheidsstoornissen.

In de meeste gevallen is het niet nuttig om onderzoeken te doen vooraleer één jaar kinderwens achter de rug is. Toch zijn er uitzonderingen: vrouwen ouder dan 35 jaar, met een erg onregelmatige of afwezige cyclus, met afgesloten eileiders, vrouwen die verschillende ingrepen ondergingen in het bekken,… kunnen beter vroeger onderzoeken laten doen. Ook bij mannen is het soms aangewezen om sneller onderzoek te doen, bijvoorbeeld bij vroegere ingrepen aan de geslachtsorganen of bij problemen met erectie of zaadlozing.

Iso800 AZ Diest 5 12 2019 175

Download hier de informatiebrochure en de vragenlijst die u ingevuld mag meebrengen naar uw consultatie.

Team

Dr peeraer

Prof. dr. Karen Peeraer

Gynaecoloog
Dr boes

Dr. Anne-Sophie Boes

Gynaecoloog
Vroed erika vandersmissen

Erika Vandersmissen

Vroedvrouw
Vroed sarah verschueren

Sarah Verschueren

Vroedvrouw
Chloe van loock

Chloë Van Loock

Vroedvrouw
Dr annaert

Dr. Marijke Annaert

Endocrinoloog
Anneleen Rasquin

Anneleen Rasquin

Psycholoog
Annemie mees

Annemie Mees

Diëtiste


De eerste raadpleging

De eerste consultatie biedt ruimte voor een uitgebreid gesprek. De arts stelt gerichte vragen aan de hand van een vragenlijst om zich een duidelijk beeld te vormen van het probleem. Deze vragenlijst dient u op voorhand in te vullen en mee te nemen naar de eerste raadpleging.

Om alles vlotter te laten verlopen, wordt dit gesprek soms voorbereid door vroedvrouw Sarah of Erika. Als er voordien reeds onderzoeken en/of behandelingen gebeurd zijn, wordt aangeraden dat u zelf een kopie van alle bestaande informatie (verslagen, bloedonderzoeken, kopie van dossier,…) meebrengt naar deze eerste raadpleging. Meestal wordt er tijdens de eerste consultatie ook een gynaecologisch onderzoek uitgevoerd met een uitstrijkje van de baarmoederhals (indien langer dan 3 jaar geleden) en een inwendig onderzoek van baarmoeder en eierstokken. We plannen het verdere verloop van de onderzoeken en leggen een besprekingsraadpleging vast nadat alle onderzoeken gebeurd zijn en alle resultaten gekend zijn.

De onderzoeksfase

De fase waarin de onderzoeken gebeuren bij de man en de vrouw kan twee tot drie maanden in beslag nemen. Verschillende onderzoeken bij de vrouw moeten immers gebeuren op een specifiek tijdstip in de cyclus.

De besprekingsraadpleging

De resultaten van de onderzoeken worden besproken en de diagnose wordt gesteld. De arts zal in overleg met het koppel beslissen om een eventuele behandeling op te starten.

De behandelfase

Als de kans op een spontane zwangerschap erg groot is, wordt soms gedurende zes maanden tot een jaar een afwachtende houding aangenomen. Dit gebeurt vooral als de vrouw erg jong is en als er geen afwijkingen worden gevonden. Ook na een heelkundige behandeling waarbij een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid wordt weggenomen, bijvoorbeeld een ingreep om endometriose en/of bekkenvergroeiingen te verwijderen, of na een hersteloperatie na sterilisatie bij man of vrouw, kan beslist worden af te wachten. In andere gevallen wordt een stimulatie van de eisprong, inseminatie, IVF of ICSI-behandeling voorgesteld.