Contacteer ons

Het laboratorium is alle dagen bereikbaar.

Fertiliteitsonderzoeken: op dinsdag of donderdag, na afspraak

Raadplegingen

Bloedafnames en afgifte van stalen:

  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
VM  
NM    
AV    


De afdeling laboratoriumgeneeskunde ondersteunt de zorgverlening van het Algemeen Ziekenhuis Diest door het uitvoeren van een ganse batterij aan laboratoriumonderzoeken. De onderzoeken worden uitgevoerd op diverse lichaamsvochten, zoals bloed, sputum, urine, stoelgang, cerebrospinaal vocht enz.

Ook in het kader van fertiliteitsproblemen worden een aantal labo-onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken worden aangevraagd door uw huisarts of specialist en via elektronische weg rechtstreeks aan hen bezorgd.

Wij verzorgen een 24-uurspermanentie zodat stalen afkomstig van gehospitaliseerde patiënten of patiënten die zich aandienen via de afdeling spoedgevallen de klok rond verwerkt kunnen worden. Daarnaast verzorgen wij bloedafnames bij de ambulante patiënten die op raadpleging waren in het ziekenhuis of bij de huisarts. Hiervoor beschikken wij over een afzonderlijk bloedafnamelokaal.

Voor dit alles staan een dertiental medisch laboratoriumtechnologen en drie klinisch biologen ter beschikking.

De afdeling laboratoriumgeneeskunde situeert zich op de vierde verdieping.


Werkpost biochemie

Hier worden vooral bloedstalen en urine onderzocht. Bijvoorbeeld: werking van lever, nieren, hart, onderzoek van eiwitten, vetten (cholesterol, triglyceriden), suiker (glucose), tumormerkers, toxicologie, dosering van geneesmiddelen, vitaminen, enz.

Werkpost hematologie

Hier onderzoekt men o.a. de verschillende bloedcellen (witte, rode cellen, bloedplaatjes), verzorgt men beenmergonderzoek, stollingsonderzoek en transfusie-onderzoek (kruisproeven en bloedgroepbepalingen)

Werkpost microbiologie

Deze werkpost verzorgt het opsporen van ziekteverwekkers in bloed, sputum, stoelgang, urine en andere vochten, zoals bacteriën, virussen, schimmels, mycobacteriën. Ook wordt gezocht naar de geschikte antibiotica om een behandeling in te stellen.
Verder staat deze werkpost ook in voor de onderzoeken behorende tot de ziekenhuishygiëne (opsporen van ziekenhuisbacteriën).

Werkpost serologie-hormonologie-allergie

Naast het opsporen in bloed van allergieën en dosering van diverse hormonen wordt hier ook gezocht naar de aan- of afwezigheid van antistoffen tegen verschillende ziekteverwekkers (HIV, hepatitis CMV, …)

Werkpost fertiliteit

Fertiliteit richt zich op spermaonderzoek en de voorbereiding van spermastalen voor intra-uteriene-inseminatie


Voor dit alles maken wij o.a. gebruik van de nieuwste computergestuurde analysetoestellen en worden alle testen onderworpen aan een dagelijkse kwaliteitscontrole.