Contacteer ons

Het laboratorium is alle dagen bereikbaar.

Mailen kan via labo@azdiest.be (enkel voor niet-dringende vragen).

Het labo is gelegen op Campus Statiestraat (blauwe pijl, 4de verdieping).

Inseminatie kan in principe elke dag plaatsvinden, ook in het weekend. Dit gaat door in het laboratoriumvoor capacitatie van zaadcellen. Soms kan het ook gebeuren dat de inseminatie in UZ Leuven doorgaat.

Capacitatie

Spermastalen die thuis worden aangemaakt dienen op het uur van afspraak op het labo te worden afgeleverd.

  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
VM          
NM          
AV              

Benodigde documenten

Breng naar uw raadpleging steeds volgende documenten mee:

  • aanvraagformulier van de aanvragende arts
  • patiëntenklevers: gelieve u vooraf in te schrijven aan het algemeen onthaal van het ziekenhuis (Statiestraat 65; 3290 Diest). Ze bezorgen u de nodige patiëntenklevers.


De inseminatie kan in principe elke dag plaatsvinden, ook in het weekend. De inseminatie vindt plaats in het laboratorium voor capacitatie van zaadcellen, Campus Statiestraat 65, 3290 Diest (vierde verdieping, blauwe pijl). Soms kan het ook gebeuren dat de inseminatie in UZ Leuven doorgaat.

Man

Voor de inseminatie dient u zich in te schrijven aan het onthaal van het AZ Diest, Campus Statiestraat 65, 3290 Diest, samen met de identiteitskaart van beide partners. Nadien gaat u naar het laboratorium voor het aanmaken van het spermastaaltje.

Indien u het staal thuis aanmaakt dient u een steriel potje met lotnummer af te halen in het laboratorium. Spermastalen die gebracht worden in een recipiënt die niet afkomstig zijn van ons laboratorium worden geweigerd.

Vrouw

Twee uur later komt u naar het laboratorium in Campus Statiestraat 65, voor de inseminatie. Dit tijdstip wordt u telefonisch meegedeeld. Gelieve voldoende water te drinken zodat u een volle blaas heeft op het moment van de inseminatie.

Contracten

In het begin van de behandeling worden er twee contracten getekend: “Algemene overeenkomst betreffende medisch begeleide voortplanting (MBV)” en “Overeenkomst voor intra-uteriene inseminatie (IUI)”. Deze contracten dienen ondertekend te worden alvorens de behandeling wordt opgestart.


Voor optimale kwaliteit dient u minimum 2 dagen en maximum 5 dagen seksuele onthouding te respecteren.

Net voor het aanmaken van het staal is het belangrijk te plassen, de handen en de intieme zone grondig te wassen met water en zeep. Let er op dat hierbij geen zeepresten achterblijven. Gelieve het staal rechtstreeks te lozen in het steriel potje. Het gebruik van een condoom kan nefast zijn voor de kwaliteit van uw staal.

U kan het spermastaal aanmaken in een apart, rustig lokaal op het laboratorium van AZ Diest voor een optimale analyse.

U kan het spermastaal ook thuis aanmaken en opvangen in een steriel potje. Het staal moet binnen de 30-60 minuten na opvang in het laboratorium van AZ Diest worden afgegeven en mag tijdens transport niet blootgesteld worden aan temperaturen onder de 20°C of boven de 37°C. Het potje kan bijvoorbeeld onder de trui of vest gehouden worden of u kan gebruik maken van aluminiumfolie of een warme handdoek. Gelieve het staal niet in zonlicht te plaatsen. Let er op dat u het deksel goed hebt afgesloten en dat u het potje onderweg rechtop houdt.