Algemeen     Ziekenhuis     Diest
Statiestraat   65   -   3290  Diest
T 013 35 40 11 - F 013 31 34 53

Psychologie
Psychologische begeleiding

Mensen die in hun leven te maken krijgen met een ernstige ziekte of andere gezondheidsproblemen (pijn, diabetes, fertiliteitsproblemen, kanker,…) komen plots ongewild in een ongekende situatie terecht die veel aanpassing van hen vraagt. De gevolgen van deze gezondheidsproblemen zijn vaak niet alleen voelbaar op fysiek vlak, maar ook op sociaal en psychisch vlak. Onze psychologen begeleiden u graag tijdens deze periode. Samen met u wordt er naar antwoorden gezocht op veel voorkomende vragen zoals:

  • Hoe ga ik met mijn aandoening of klacht om?
  • Hoe vertel ik het aan mijn omgeving (bijvoorbeeld kinderen, partner,…)?
  • Wat kan ik doen om me minder angstig of depressief te voelen?
  • Hoe komt het dan mijn partner en ik meer spanningen ervaren sinds mijn ziekte, en wat kunnen we hieraan doen?
  • Wat kan ik doen om mijn zelfbeeld weer op te krikken?


De psycholoog kan ook een gesprekspartner voor de familie zijn die vaak ook met vragen zitten:

  • Hoe kijk je naar de toekomst?
  • Hoe gedraag je je bij de ziekte of aandoening?
  • Moet je de zieke aansporen tot activiteit of integendeel aanvaarden dat hij "zich opsluit in zijn cocon"?
  • Hoe ga je om met je eigen angst tegenover de ziekte?

...

Contact opnemen

Patiënten en/of familie kunnen telefonisch contact opnemen, of de vraag naar psychologische begeleiding stellen via andere hulpverleners (arts, verpleging, ...). Het is ook mogelijk dat de vraag voor een psycholoog vanuit het team gesteld wordt.
Patiënten kunnen beroep doen op psychologische begeleiding in alle stadia van het ziekteproces: zowel voor, tijdens als na de behandeling.
Ambulante gesprekken gebeuren steeds op afspraak.

 
 

Anneleen Rasquin staat voornamelijk in voor patiënten die geconfronteerd worden met fertiliteitsproblemen, chronische pijn, diabetes en obesitas/bariatrie. Behalve dinsdag is zij elke weekdag bereikbaar tussen 10u en 16u. Telefoon: 013/35.43.96.

Stiene Swillens staat voornamelijk in voor de patiënten van oncologie en is de psychologe van het palliatief support team. Zij is elke weekdag bereikbaar tussen 8u en 16u. Telefoon: 013/35.47.66.

Beiden psychologen nemen binnen het ziekenhuis ook de psychologische begeleiding op zich van alle andere patiënten waarbij de lichamelijke aandoening en de vereiste behandeling een grote psychologische belasting vormen voor de patiënt en/of zijn omgeving.

 
 

Afhankelijk van de problematiek betaalt patiënt en/of familie voor deze begeleiding geen extra vergoeding (zorgprogramma oncologie, palliatieve zorgen, diabetes).
Een gesprek kan zowel tijdens een opname, als ambulant (op afspraak).