Neem contact op

Bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 13.30 u.

Contactpersonen

Logo cathelijne

Cathelijne Martens

Logopediste
Leenhermans

Leen Hermans

Logopediste


Afasie

Afasie is een taalstoornis. Er zijn problemen met het formuleren van taal. Deze problemen kunnen zich uiten in het spreken, het begrijpen van taal en in het lezen en het schrijven. De problemen variëren van licht tot zeer ernstig.

Op volgende websites vindt u alvast meer informatie:

Dysartrie

Dysartrie is een spraakstoornis. Er zijn problemen met het vormen van spraakklanken. De spieren die instaan voor de spraak werken niet meer goed, waardoor de verstaanbaarheid verminderd is.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website Leven Met Dysartrie.

Meer informatie over dysartrie bij de ziekte van Parkinson vindt u op deze website.

Apraxie

Apraxie is een probleem in het plannen van handelingen. De persoon kan de handeling vaak nog spontaan uitvoeren, maar ondervindt problemen als dezelfde handeling op vraag moet uitgevoerd worden.

Zowel mond-, tong- en gelaatsbewegingen als bewegingen van ledematen kunnen hierdoor moeilijk zijn.

Dysfagie

Slikstoornissen (dysfagie) ontstaan ten gevolge van een combinatie van stoornissen in de slikspieren, een verminderde gevoeligheid en een afname van reflexen. Verslikken is mogelijk als het voedsel of drinken in de luchtpijp terecht komt.

Als voedsel of drank in de longen terecht komt kan de gezondheid ernstige schade oplopen. Indien nodig gebeuren er aanpassingen in de voeding in samenspraak met de dieetafdeling.

Indien u na uw opname beroep wil doen op een logopedist, kunt u hier terecht voor een overzicht van logopedisten in uw buurt.