AZ Diest heeft lang uitgekeken naar de start van de eigenlijke werken en vandaag was het zover: in aanwezigheid van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke werd de eerste spade in de grond gestoken aan de Verversgracht, het begin van een drie jaar durend nieuwbouwproject dat zal resulteren in een eengemaakte zorgcampus en het verdwijnen van de verouderde campus in de Hasseltsestraat.

Momenteel bestaat het ziekenhuis uit twee verspreide campussen. De eengemaakte campus, waarbij in de eerste fase de nieuwbouw via een loopbrug verbonden zal worden met de huidige campus Statiestraat, zorgt ervoor dat alle diensten van het ziekenhuis gecentraliseerd worden, en dit in een groene omgeving aan de Demer, dichtbij de stad. Een locatie die bijdraagt aan het welbevinden van de patiënt en het herstel bevorderen.

De gezondheidsbevorderende functie is nog maar één aspect van de zorgcampus: “met een nieuwbouw die focust op de zorg voor moeder en kind, en de ouder wordende patiënt, wordt ons zorgaanbod volledig afgestemd op de noden van de bevolking”, benadrukt Ilse Van Asbroeck, algemeen directeur van AZ Diest. De directeur ziet in de nieuwe site van het ziekenhuis ook een grote strategische waarde: “AZ Diest ligt op een kruispunt van drie provincies: Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. In de ruime omgeving is dit het enige ziekenhuis waar patiënten terechtkunnen. Om een antwoord op de zorgnoden te kunnen blijven bieden, speelt de nieuwe zorgcampus een cruciale rol.”

Een nauwe samenwerking tussen de AZ Diest artsen, het Plexus ziekenhuisnetwerk, de huisartsen, het Wit-Gele Kruis, het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael en andere zorgpartners in de regio, moet ervoor zorgen dat inwoners van Diest en omstreken, nog beter kunnen worden geholpen op de nieuwe site.

“Goede zorg start dan ook niet pas bij het binnen gaan van het ziekenhuis. Goede zorg vereist dat er ook over de muren heen wordt overlegd rondom de patiënt. Hierdoor kunnen ze kwaliteitsvolle zorg aanbieden, die zo dicht mogelijk bij de patiënt staat. Dit volgt volledig de visie van de Vlaamse Regering. Met de nieuwe zorgcampus kiest AZ Diest voor een open en toegankelijk stadsziekenhuis en bouwen ze mee aan zorgzame buurten”, verduidelijkt Vlaams minister Wouter Beke. “Dit is een prachtig voorbeeld van een ‘hospital of the future’!”

Receptie eerste spade AZ Diest 21 09 304

De eengemaakte campus zal ook onderdak bieden aan verschillende zorgpartners in de regio zoals de huisartsen, thuiszorg en de dienst Welzijn van stad Diest.

Burgemeester Christophe De Graef benadrukt de band met de stad: “de campus zal op wandelafstand gelegen zijn van het station en het historisch centrum van Diest en wordt ingebed in de landelijke omgeving van de Demer. Bovendien biedt een ziekenhuis in het hart van de stad een belangrijke meerwaarde op het vlak van zorgaanbod, tewerkstelling en economische activiteit, wat ik alleen maar kan toejuichen.”

De werken zullen een tijdelijke invloed hebben op de parkeergelegenheden aan campus Statiestraat en de Verversgracht. Alle info hieromtrent is te vinden op onze nieuwbouwpagina.

Andere interessante artikels