In juni kon de gloednieuwe en langverwachte CT-scanner, de Somatom Drive, in gebruik genomen worden. Dit high-end toestel laat de radiologen toe onderzoeken uit te voeren met superieure beeldkwaliteit, maar met zeer lage stralingsdosissen.

Met twee röntgenbuizen en twee rijen detectoren die 90° t.o.v. elkaar staan, kan er niet alleen dubbel zo snel (tot 45 cm in 1 seconde) maar ook met verschillende sterktes gescand worden (de zogenaamde ‘Dual Energy’).

Zo is de afdeling van AZ Diest nu onder andere in staat een CT van de kransslagaders te maken tijdens 1 hartslag en dit met een optimale beeldkwaliteit en minimale stralingsdosis. Voor de meeste contrastonderzoeken kan de contrastdosis bovendien sterk verlaagd worden zonder dat er ingeboet moet worden aan beeldkwaliteit of diagnostische accuraatheid en het biedt een betere beeldvorming bij onrustige of pediatrische patiënten.

Somatom drive

“Samen met de DEXA-scan en de digitale Bobby die eerder dit jaar onze dienst radiologie kwamen versterken, zorgt de nieuwe CT-scanner ervoor dat we onderzoeken kunnen blijven uitvoeren met kwalitatieve toptoestellen”, bevestigt ook dr. Frank Hermans, diensthoofd van de afdeling radiologie AZ Diest.

De komende maanden zal er nog verder verbouwd worden op de dienst zodat de patiënten kunnen ontvangen worden in een comfortabele wachtzaal en twee nieuwe echografie onderzoekslokalen.

Andere interessante artikels