Slikfunctie, slokdarm, slokdarm-maag-duodenum, dundarmtransit
Tijdens dit onderzoek dient er een witte ("pap") of een doorzichtige contraststof ingenomen te worden via de mond. Dankzij deze contraststof is het mogelijk om de darmstructuren (slokdarm, maag, dunne darm) in beeld te brengen. Er zal verschillende keren gevraagd worden om te drinken en er worden dan opnamen genomen in verschillende houdingen, liggend of staand. Deze opnamen zijn vergelijkbaar met de conventionele opnamen en maken dus gebruik van röntgenstraling.
Voorbereiding van het onderzoek
Indien u zwanger bent of kan zijn, moet u dit melden, omdat röntgenstraling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
In de kleedcabine moet het te onderzoeken lichaamsdeel volledig worden ontbloot (ook juwelen, etc.). De röntgenverpleegkundige zal u daarbij de nodige instructies geven. Vervolgens wordt u in de röntgenzaal gelaten.
Voor maag of dunne darm dient u volledig nuchter te zijn (niet drinken, eten of roken 6 uur voor het onderzoek). U mag uw gebruikelijke medicatie wel innemen.
Verloop van het onderzoek
U neemt plaats op de röntgentafel. Er zal u gevraagd worden om contraststof te drinken. Tijdens het onderzoek moet u af en toe van houding veranderen: op de buik, op de rug, op de zij, liggend, staande, ... Daarbij worden er telkens opnamen gemaakt.
Het onderzoek van de slokdarm en de maag duurt maximaal 30 minuten. De dundarmtransit kan echter soms langere tijd (tot verschillende uren) in beslag nemen.
Na het onderzoek
Na het onderzoek drink je best enkele glazen water zodat het contrast gemakkelijker uitgescheiden wordt.
Resultaat
De radioloog zal een verslag bezorgen aan de verwijzende arts. Dit kan maximaal 1 à 2 werkdagen duren. De verwijzende arts zal u dan over de resultaten van dit onderzoek informeren.