Gynaecologische oncologie en borstpathologie
1 op 9 vrouwen ontwikkelen tijdens hun leven borstkanker. Om aan deze vrouwen hedendaagse, kwaliteitsvolle en veilige zorg te bieden, bouwen wij aan een borstcentrum, met een multidisciplinair team van (para-)medici. De uitbouw van ons borstcentrum wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de gynaecologen van het Multidisciplinair Borstcentrum van het UZ Leuven.
Team
1 op 9 vrouwen ontwikkelen tijdens hun leven borstkanker. Om aan deze vrouwen hedendaagse, kwaliteitsvolle en veilige zorg te bieden, bouwen wij aan een borstcentrum, met een multidisciplinair team van (para-)medici.
Dankzij optimale diagnostiek, wordt in overleg, voor elke patiënt het beste behandelingsplan vastgelegd en zal zij hierin begeleid worden met aandacht voor psycho-sociale ondersteuning. De huisarts wordt waar mogelijk betrokken.
Het borstcentrum Diest bestaat uit:
Dr. Katrien Schurmans
Dr. Els Van Nieuwenhuysen
Aandoening
Normale anatomie van de borst
De borst bestaat uit
- melkklieren (lobuli)
- melkgangen (ducti) die de melkklieren en de tepel met elkaar verbinden
- vet- en bindweefsel dat de melkklieren en -gangen omringt
- bloedvaten
- lymfevaten
Een knobbel in de borst
Vrouwen die een knobbeltje of een verharding in de borst voelen denken uiteraard onmiddellijk aan borstkanker. Maar de meeste gezwellen in de borst zijn goedaardig, dit wil zeggen dat het niet om kanker gaat. Omdat er altijd een kans bestaat dat ze toch kwaadaardig zijn, moeten dergelijke knobbeltjes worden onderzocht.
Oorzaken van goedaardige knobbels:
- het onregelmatig aanvoelen van melkkliertjes (vaak meer uitgesproken tijdens de periode voor de menstruatie)
- cyste: een met vocht gevulde holte
- fibro-adenoom of borstmuis: een goedaardige woekering van bindweefsel
- papilloom in een melkgangetje
- lipoom: knobbel van vetweefsel
- ductectasie: verwijde melkgang
Om het verschil te kunnen maken tussen een goedaardig en kwaadaardig knobbeltje kan een mammografie of echo gebeuren:
Mammografie
Een mammografie is een foto van de borst met behulp van röntgenstralen. Een radioloog of een gespecialiseerde medewerker legt uw borst op een steunplaat. De borst wordt dan met een plaat aangedrukt. Dat is nodig om een scherpe foto te kunnen maken en de stralingsdosis te beperken. Het samendrukken van de borst kan onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn, maar veroorzaakt geen borstkanker. Dit samendrukken duurt niet lang.
Echografie
Bij een echografie worden beelden van de borst gemaakt met behulp van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden door de computer omgezet in beelden van de borst binnenin. Dit onderzoek wordt meestal niet als pijnlijk ervaren.
Core biopsie
Soms is het nodig om een stukje weefsel weg te nemen. Dit gebeurt dan meestal met een dikke naald onder lokale verdoving. Dit weefselstukje kan dan onder de microscoop onderzocht wroden op tekenen van kwaardaardigheid; dat heet een anatomopathologisch onderzoek.
De resultaten van deze onderzoeken worden besproken met de huisarts of verwijzend specialist. Indien er bijkomend advies nodig is of indien er een behandeling nodig is, zou u hiervoor in ons borstcentrum terecht kunnen.