Toxoplasmose
Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. U kunt ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via uitwerpselen van katten.
Voor de meeste mensen is toxoplasmose onschuldig. Vaak blijft de besmetting zelfs onopgemerkt.
Mogelijke klachten na de besmetting met toxoplasmose zijn:
- Moeheid
- Lusteloosheid
- Opgezwollen klieren
- Lichte koorts
- Huiduitslag
Eenmaal u toxoplasmose hebt gehad, bent u de rest van uw leven immuun voor de ziekte.
Toxoplasmose tijden de zwangerschap
Raakt u voor het eerst besmet met toxoplasmose tijdens de zwangerschap, dan moet deze infectieziekte zeer ernstig worden genomen.
Zwangere vrouwen kunnen namelijk de parasiet overdragen op de foetus. Mogelijke gevolgen voor het kind zijn:
- Ernstige afwijkingen aan de hersenen en de ogen
- Stuipen
- Blindheid
- Psychosomatische ontwikkelingsstoornissen
Besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap verhoogt ook het risico op een miskraam.
Toxoplasmose voorkomen
Omwille van de ernstige risico's, wordt bij elke zwangere vrouw een bloedanalyse uitgevoerd. Hiermee wordt nagegaan of zij al immuun is voor toxoplasmose.
Als blijkt dat u niet immuun bent voor toxoplasmose, dan moet u enkele maatregelen in acht nemen.
- Vermijd rauw vlees en rauwe groenten.
- Verhit het voedsel voldoende.
- Vooraf invriezen tot -20°C volstaat ook.
- Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees.
- Groenten wassen vermindert het risico, maar sluit het niet helemaal uit.
Eet u buitenshuis? Geef dan de voorkeur aan gekookte groenten. - Eet geen gerechten waar rauwe eieren in verwerkt zijn, zoals aardappelpuree, bavarois, chocolademousse, zelfgemaakte mayonaise (mayonaise uit de supermarkt is wel veilig)
- Laat kattenbakken door iemand anders schoonmaken.
Uitwerpselen van andere dieren dan katten vormen geen risico. - Was steeds uw handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees.
- Draag altijd handschoenen om in de tuin te werken.