Voor het slagen van het onderzoek is een goede voorbereiding noodzakelijk. Om de dikke darm goed te kunnen bekijken is het nodige dat deze helemaal geledigd is met behulp van een tweedaags dieet en een laxeermiddel. De voorbereiding op een CT virtuele coloscopie vraagt enige inspanning. Het is echter noodzakelijk het voorbereidingsschema en het dieet nauwgezet te volgen om het onderzoek te doen slagen.

  • Enkele dagen voor het onderzoek kunt u op de dienst radiologie een pakket afhalen met daarin de benodigdheden voor de voorbereiding. Samen met het pakket ontvangt u het voorbereidingsschema en een uitleg over het te volgen dieet.
  • Twee dagen voor het onderzoek start u de voorbereiding. U kan zich in deze periode algemeen wat slap voelen omdat u minder voedingsstoffen inneemt dan gewoonlijk.
  • Uw medicatie mag u tijdens de voorbereiding gewoon innemen.


  • U dient zich aan te melden op de dienst radiologie ten laatste een half uur voor het tijdstip van het onderzoek.
  • Vooraleer het onderzoek van start gaat, wordt u naar een kleedcabine begeleid waar u zich gedeeltelijk moet uitkleden.
  • Terwijl u op de CT-tafel ligt zal een verpleegkundige voorzichtig een dunne sonde inbrengen via de anus. Via de sonde wordt de dikke darm geleidelijk met lucht gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm te kunnen afbeelden en beoordelen.
  • Net voor het onderzoek wordt een krampwerend middel (Buscopan) ingespoten in een ader in de arm, dit om eventuele darmkrampen tegen te gaan.
  • Vervolgens wordt de tafel waarop u ligt in de scanner geschoven en worden twee scanreeksen gemaakt, één in buikligging en één in rugligging.

De total duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 20 minuten.


Meteen na het onderzoek wordt een groot deel van de ingeblazen lucht afgelaten langs de sonde in de anus. Nadien wordt de sonde verwijderd en begeleiden we u naar het toilet. U kan nog enige tijd last hebben van winderigheid. Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken.


De beelden worden achteraf door de radioloog bewerkt en geïnterpreteerd. Dit neemt enige tijd in beslag.

Het verslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal het resultaat met u bespreken.