Algemeen     Ziekenhuis     Diest
Statiestraat   65   -   3290  Diest
T 013 35 40 11 - F 013 31 34 53

Vaat-en thoraxheelkunde


CSS_Icon.png

Voltijds aangesteld vaat- en thoraxchirurg

 • Dr. Dom Helge
   
  Tevens toegelaten geneesheer in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt en in het Sint-Franciskusziekenhuis te Heusden-Zolder.


Toegelaten vaat- en thoraxchirurgen

 • Dr. Vandekerkhof Jos (hoofdactiviteit in het Jessaziekenhuis te Hasselt)
   
 • Dr. Baeyens Isabelle (hoofdactiviteit in het Jessaziekenhuis te Hasselt)
   
 • Dr. Van de Gelder Pieter (hoofdactiviteit in het Sint-Franciskusziekenhuis te Heusden-Zolder)
 
 

De bloedsomloop in het lichaam verzekert het transport van zuurstofrijk bloed vanuit het hart naar de ledematen en organen. Vervolgens, na afgifte van zuurstof aan de weefsels, stroomt het zuurstofarm bloed terug naar het hart. De bloedsomloop bestaat uit drie soorten bloedvaten. De bloedvaten die naar de ledematen en organen lopen, noemt men 'slagaders' (arteriën). De terugstromende bloedvaten noemt met de 'aders' (venen). De uitwisseling van zuurstof ter hoogte van de weefsels gebeurt ter hoogte van de kleine 'haarvaatjes' (capillairen).

Wat de 'slagaders' (arteriën) betreft kunnen zich in essentie twee problemen voordoen. Men kan de slagader als het ware vergelijken met een waterleiding. Ofwel gaat zich een vernauwing (stenose) of verstopping (occlusie) vormen, ofwel gaat er lekkage optreden. De problematiek van lekkage is geassocieerd met een gelokaliseerde uitzetting van het bloedvat (aneurysma). Soms ontstaat door verzwakking van de wand ter hoogte van deze uitzetting een scheur in de bloedvatwand met lekkage (bloeding) tot gevolg.

De 'aders' (venen) zorgen voor de terugstroom van bloed uit de ledematen naar het hart. De stroomrichting van de aders verloopt tegen de zwaartekracht. Dit transport wordt mogelijk gemaakt door éénrichtingskleppen die op regelmatige afstand in de aders aanwezig zijn. Door aangeboren zwakte kunnen bij patiënten deze kleppen vroegtijdig verslijten en lekkage gaan vertonen waardoor bloed onder invloed van de zwaartekracht terug naar beneden stroomt. Dit veroorzaakt uitzetting van de aderstructuren. Men spreekt van varices of spataders.

 
 

De dienst Vaatheelkunde verzekert een volledig aanbod en 'state of the art' uitvoering van alle mogelijke operaties aan de bloedvaten: zowel arteriële (slagaders) als veneuze (aders) procedures; zowel open chirurgische als endovasculaire behandelingen.

Bij open chirurgische behandelingen wordt een insnede in de patiënt gemaakt. Bij endovasculaire behandeling wordt het bloedvat enkel aangeprikt.

Een vernauwing (stenose) of verstopping (occlusie) van een bloedvat kan worden opengemaakt met behulp van een ballonnetje dat in het bloedvat wordt ingebracht en ter hoogte van de vernauwing voorzichtig wordt opgeblazen (ballondilatatie: endovasculaire behandeling). Voor sommige, veelal meer ernstige vernauwingen, zal een ballondilatatie niet mogelijk zijn en dient er een open chirurgische procedure te worden uitgevoerd. Er wordt een overbrugging (bypass) over het letsel aangelegd. Een verstopping (occlusie) van een ader of slagader kan soms ook terug doorgankelijk worden gemaakt door middel van toediening van 'klonter-oplossende'-medicatie. Deze medicatie wordt dan toegediend via een klein buisje (catheter) dat in de klonter in het bloedvat wordt gepositioneerd (CDT: catheter gedirigeerde thrombolyse).

Een gelokaliseerde uitzetting van het bloedvat (aneurysma) kan open chirurgisch worden behandeld ('broekprothese') of endovasculair (Endoprothese of EVAR: Endo-Vascular-Aneurysm-Repair). Voor het plaatsen van endoprothesen beschikt dr. Dom over de bijzondere erkenningstitel.

Het volledige gamma van behandelingsmodaliteiten voor behandeling van 'spataders' (varices) wordt in Diest aangeboden. Enerzijds de open, chirurgische behandeling waarbij de grote lekkende hoofdaders worden verwijderd ('stripping') of waarbij via micro-chirurgische incisies zijtakjes worden verwijderd ('geëtageerde varicectomie'), maar ook laserbehandeling of VNUS waarbij onder echo-geleide een sonde in de ader wordt ingebracht die door energie-afgave de ader volledig oblitereert (afsluit). Bij deze behandeling wordt geen chirurgische incisie gemaakt. Ook schuimbehandeling ('foam') en sclerotherapie worden ambulant toegediend. Hierbij wordt een produkt in de ader ingespoten dat de ader verstopt en alzo de lekkage tegenhoudt.

 
 

Een afspraak maken kan via ons secretariaat:

     Telefoon: 013 35 47 61
     Fax: 013 35 47 62
     E-mail: secr.heelkunde@azdiest.be

     Uren:
     Ma-Vr     09:00 - 16:30u