Maak een afspraak

Voor een RX en echo, CT-scan en NMR-scan, kunt u contact opnemen met ons secretariaat, van maandag tot vrijdag, van 08:30 - 18:30 uur.

De dienst radiologie bevindt zich op Campus Statiestraat, groene pijl, gelijkvloers.

Raadplegingen

  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
VM    
NM    
AV              

Aanvraagformulier medische beeldvorming

Download hier het aanvraagformulier voor een onderzoek medische beeldvorming.

Raadplegen RX beelden

U kan de beelden van uw radiologisch onderzoek raadplegen via MyNexuzHealth.

Dit kan met behulp van de code die u na uw onderzoek van de dienst Radiologie heeft meegekregen, of door u aan te melden op de site MyNexuzHealth.

Aandoeningen en behandelingen

U wordt naar de dienst radiologie verwezen door andere artsen, van binnen of buiten het ziekenhuis. Zij vragen een specifiek type onderzoek aan.

Onze dienst is hiervoor uitgerust met verschillende toestellen waarmee een breed scala van onderzoeken kan worden uitgevoerd. In grote lijnen kunnen we deze radiologische onderzoeken indelen in vier grote groepen: radiografie (inclusief mammografie), echografie, CT-scan en NMR-scan.

Na het onderzoek worden de beelden bekeken en geïnterpreteerd door de radioloog. Die maakt een schriftelijk rapport (protocol) dat bestemd is voor de verwijzende arts. Dit rapport wordt samen met de beelden gezonden naar de verwijzende arts. Naargelang het type onderzoek kan dit enkele werkdagen duren. De verwijzende arts zal u dan informeren over de bevindingen. Meerdere onderzoeken vergen een voorbereiding of zijn onderworpen aan bepaalde voorwaarden. Onder 'onderzoekstechnieken' kan u verder klikken en vindt u meer informatie over het onderzoek dat u moet ondergaan.

Indien u toch nog vragen heeft, twijfel dan zeker niet om met onze dienst contact op te nemen.

Iso800 AZ Diest 19 11 2019 211

Mogelijke onderzoeken


Voor zwangere vrouwen kan röntgenonderzoek risico's met zich meebrengen. Een kind in de baarmoeder is namelijk extra gevoelig voor de nadelige gevolgen van straling, met name in de eerste paar maanden van de zwangerschap. Als een onderzoek nodig is waarbij straling vrijkomt in de buurt van de baarmoeder, wordt van tevoren bekeken of er alternatieven mogelijk zijn. Soms kan het onderzoek ook worden uitgesteld. Als er geen straling in de buurt van de baarmoeder komt, is röntgenonderzoek meestal ongevaarlijk voor de zwangerschap.

In sommige gevallen blijkt pas achteraf dat een vrouw zwanger was in de periode dat het röntgenonderzoek plaatsvond. Als de baarmoeder tijdens het onderzoek directe straling heeft gekregen, is het zinvol om contact op te nemen met de röntgenafdeling. Er kan dan een inschatting worden gemaakt van de dosis straling die het ongeboren kindje gekregen heeft. Meestal is deze echter zo laag, dat verdere maatregelen niet nodig zijn.

Lees hier meer over radiologische onderzoeken tijdens de zwangerschap.


Voor meer informatie omtrent de richtlijnen rond medische beeldvorming en het verantwoord gebruik ervan, kan u als verwijzende arts terecht op de website van FOD Volksgezondheid.


Om de snelle technologische evolutie te kunnen blijven volgen, worden er voor radiologie specifiek onderstaande supplementen gehanteerd voor ambulante onderzoeken en dit enkel voor personen zonder een verhoogde tegemoetkoming (WIGW en sociale categorie). Over het WIGW-statuut of sociale categorie kan u meer vernemen bij uw ziekenfonds.

Op alle radiologische onderzoeken (RX, CT, MRI, echografie) bij niet-WIGW en sociale categorie wordt een supplement van 15% aangerekend.