Maak een afspraak

Telefonisch is het secretariaat bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 09:00 - 16:30 uur.

De raadplegingen vinden plaats op Campus Statiestraat, rode pijl, eerste verdieping.

Raadplegingen

  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
VM      
NM      
AV              


Het team Neurologie van AZ Diest bestaat uit 4 artsen en 1 neuropsycholoog.

Sam Van De Schoot is als neuropsycholoog verbonden aan de afdeling Neurologie en is gespecialiseerd in het diagnosticeren van problemen met betrekking tot cognitieve functies. Een afspraak is enkel mogelijk na doorverwijzing door een neuroloog van AZ Diest.


Het specialisme neurologie diagnosticeert en behandelt ziekten van de hersenen, hersenzenuwen en het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

Typische aandoeningen die een neuroloog behandelt zijn hoofdpijn, aanvallen van bewustzijnsverlies (vb. epilepsie), beroerte, bewegingsstoornissen (vb. de ziekte van Parkinson), stoornissen van het denken of het geheugen (vb. de ziekte van Alzheimer), stoornissen van de functie van zenuwen (vb. neuropathie), ontsteking van de hersenen of het ruggenmerg (vb. multiple sclerose).


Op de polikliniek voor neurologie in het AZ Diest worden alle neurologische ziekten behandeld die geen (dringende) opname nodig hebben. Ook het uitvoeren van aanvullende onderzoeken vindt plaats op onze polikliniek.

Aangezien het zenuwstelsel over het volledige lichaam loopt, zal een neuroloog eerst op basis van het verhaal van een patiënt proberen te begrijpen welk deel van het zenuwstelsel de klacht door neurologische ziekte kan veroorzaken. Goed luisteren en de juiste vragen stellen is daarin de belangrijkste vaardigheid, aangevuld door het klinische neurologische onderzoek, waaruit een neuroloog kan vaststellen waar in het zenuwstelsel of de spieren een probleem aanwezig is. Voor veel neurologische ziekten volstaat dit om te weten wat er aan de hand is, maar soms is het nodig een aanvullend onderzoek te doen, zoals:

  • geleidingsonderzoek van de zenuwen (NLG) of de hersenen (EP, EEG)
  • elektrisch onderzoek van de spier (EMG)
  • beeldvormingsonderzoek van de hersenen of het ruggenmerg (MR/CT/PET)
  • lumbale punctie (“ruggenprik”)
  • genetisch onderzoek

Wij raden aan bij de raadpleging een vergezellend familielid of kennis mee te brengen indien mogelijk, in het bijzonder bij de raadpleging voor geheugenstoornissen en epilepsie.

Voor de behandeling van acute beroerte werkt de dienst neurologie samen met het Heilig Hart ziekenhuis Leuven en het UZ Leuven. Voor patiënten die een neurochirurgische ingreep nodig hebben, werkt de dienst samen met het UZ Leuven.