Algemeen     Ziekenhuis     Diest
Statiestraat   65   -   3290  Diest
T 013 35 40 11 - F 013 31 34 53

Laboratorium geneeskunde 
 

De afdeling laboratoriumgeneeskunde ondersteunt de zorgverlening van het Algemeen Ziekenhuis Diest door het uitvoeren van een ganse batterij aan laboratoriumonderzoeken. De onderzoeken worden uitgevoerd op diverse lichaamsvochten, zoals bloed, sputum, urine, stoelgang, cerebrospinaal vocht enz. Ook in het kader van fertiliteitsproblemen worden een aantal labo-onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken worden aangevraagd door uw huisarts of specialist en via elektronische weg rechtstreeks aan hen bezorgd.

Wij verzorgen een 24-uurspermanentie zodat stalen afkomstig van gehospitaliseerde patiënten of patiënten die zich aandienen via de afdeling spoedgevallen de klok rond verwerkt kunnen worden. Daarnaast verzorgen wij bloedafnames bij de ambulante patiënten die op raadpleging waren in het ziekenhuis of bij de huisarts. Hiervoor beschikken wij over een afzonderlijk bloedafnamelokaal.

Voor dit alles staan een dertiental medisch laboratoiumtechnologen en drie klinisch biologen ter beschikking.
De afdeling laboraotriumgeneeskunde situeert zich op het vierde verdiep (blauwe pijl volgen).

 
 

De uitgevoerde labo-onderzoeken worden onderverdeeld in subdisciplines:

De werkpost biochemie

Hier worden vooral bloedstalen en urine onderzocht. Bijvoorbeeld: werking van lever, nieren, hart, onderzoek van eiwitten, vetten (cholesterol, triglyceriden), suiker (glucose), tumormerkers, toxicologie, dosering van geneesmiddelen, vitaminen, enz.

De werkpost hematologie

Onderzoekt o.a. de verschillende bloedcellen (witte, rode cellen, bloedplaatjes), verzorgt beenmergonderzoek, stollingsonderzoek en transfusie-onderzoek (kruisproeven en bloedgroepbepalingen)

De werkpost microbiologie

Verzorgt het opsporen van ziekteverwekkers in bloed, sputum, stoelgang, urine en andere vochten, zoals bacteriën, virussen, schimmels, mycobacteriën. Ook wordt gezocht naar de geschikte antibiotica om een behandeling in te stellen.
Verder staat deze werkpost ook in voor de onderzoeken behorende tot de ziekenhuishygiëne (opsporen van ziekenhuisbacteriën).

De werkpost serologie-hormonologie-allergie

Naast het opsporen in bloed van allergieën en dosering van diverse hormonen wordt hier ook gezocht naar de aan- of afwezigheid van antistoffen tegen verschillende ziekteverwekkers (HIV, hepatitis CMV, ...)

De werkpost fertiliteit

Sperma-onderzoek en voorbereiding van spermastalen voor intra-uteriene-inseminatie


Voor dit alles maken wij o.a. gebruik van de nieuwste computergestuurde analysetoestellen en worden alle testen onderworpen aan een dagelijkse kwaliteitscontrole.

 
 

Algemeen telefoonnummer labo: 013 35 44 40 of 013 35 44 41
Fax: 013 35 44 44
E-mai: labo@azdiest.be

Bloedafnames en afgifte van stalen:
     ma-vr     08:00 - 21:00u
     za-zo      08:00 - 13:00u

Fertiliteitsonderzoeken: op woensdag, na afspraak.