Maak een afspraak

Telefonisch is het secretariaat bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 09:00 - 16:30 uur.

De raadplegingen vinden plaats op campus Statiestraat, blauwe pijl, 3e verdieping.

Raadplegingen abdominale heelkunde

  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
VM    
NM    
AV              

Werking van de dienst Abdominale Heelkunde

Diensthoofden en verwante diensten

De dienst Abdominale Heelkunde aan het AZ Diest is o.a. verantwoordelijk voor chirurgische ingrepen aan de buik, en wordt geleid door onze artsen

  • Dr. Brutsaert
  • Dr. Hillewaere
  • Dr. Meekers

Samen met prof. dr. Miserez en dr. Van De Winkel (UZ Leuven) staan ze aan het hoofd van het Buikwandcentrum.

De afdeling Obesitas Heelkunde (bariatrische chirurgie) vormt een aparte tak die door dr. Deleus (AZ Diest) en prof. dr. Lannoo (UZ Leuven) wordt uitgeoefend.

Verpleegkundigen abdominale heelkunde bespreken een chirurgische ingreep

Verpleegkundigen aan de dienst Abdominale Heelkunde

De abdominale chirurgen worden tijdens alle operaties bijgestaan door de anesthesisten en operatieverpleegkundigen van AZ Diest. Daarnaast zijn er steeds afdelingsverpleegkundigen van Heelkunde 1, het chirurgisch daghospitaal en intensieve zorgen aanwezig.

Voor specifieke wondzorg- en stomaproblemen kunnen we rekenen op de ervaring van onze wondzorg- en stomaverpleegkundigen, die ook exclusief voor deze problemen een aparte raadplegingen houden.

Abdominale chirurgie & andere disciplines

Voor vele abdominale problemen wordt er nauw samengewerkt en overlegd met andere disciplines. Een multidisciplinaire samenwerking is een essentiële hoeksteen van onze activiteiten.

  • Operaties aan de maag en darmen worden uitgevoerd in nauw overleg met de gastro-enterologen (maag- en darmartsen).
  • Oncologische problemen (kankers en tumoren) worden steeds besproken tijdens een multidisciplinair oncologisch overleg met gastro-enterologen, radioloog, anatoom-patholoog (klinisch cel- en weefselexpert) en radiotherapeut. Dit overleg is bovendien in samenwerking met UZLeuven.
  • Bekkenbodemproblemen worden altijd besproken met urologen en gynaecologen, tijdens een multidisciplinair bekkenbodemoverleg.
  • Ingrepen bij patiënten met overgewicht worden besproken op het multidisciplinair bariatrisch overleg. Het overleg bestaat uit de abdominale chirurg, diëtisten, een endocrinoloog en een psycholoog.
  • Kritisch zieke patiënten worden op intensieve zorgen dagdagelijks samen met de intensivisten gevolgd en samen met cardiologen, pneumologen, gastro-enterologen, een microbioloog, verpleegkundigen en een diëtiste besproken op het overleg.

Specialismen

Opname

Voor abdominale ingrepen waarbij een opname noodzakelijk is, komt u terecht op de verpleegafdelingen heelkunde 1 of heelkunde 2.