Algemeen     Ziekenhuis     Diest
Statiestraat   65   -   3290  Diest
T 013 35 40 11 - F 013 31 34 53

Buikchirurgie-proctologie


 
 
De dienst abdominale heelkunde staat in voor de behandeling van problemen in verscheidene chirurgische subdisciplines. U kan bij ons ondermeer terecht voor de behandeling van aandoeningen van maag en darm, buikwand, galblaas en proctologische problemen (aambeien, fistels…). Ook de bariatrische chirurgie (behandeling van ernstig overgewicht) behoort tot ons domein. 

De meest voorkomende ingrepen worden uitgebreid besproken in de rubriek ‘overzicht’.

Onze dienst is opgebouwd rond de artsen Dr. Kristof Brutsaert en Dr. Frédéric Meekers. De bariatrische chirurgie vormt een aparte subdiscipline die door collega Lannoo wordt uitgeoefend (AZDiest/UZLeuven). We kunnen onze diensten evenwel alleen maar aanbieden dankzij een uitgebreid team rondom ons. Uiteraard kunnen we onze ingrepen slechts uitvoeren in nauwe samenwerking met onze anaesthesisten en operatieverpleegkundigen. Rond de ingreep is er bovendien een zeer belangrijke rol voor de afdelingsverpleegkundigen van heelkunde I en het chirurgisch daghospitaal en intensieve zorgen. Voor specifieke wondzorg- en stomaproblemen kunnen we dan weer bogen op de ervaring van onze specifiek opgeleide wondzorg- en stomaverpleegkundigen, die ook exclusief voor deze problemen een aparte raadpleging verzorgen. 

Voor vele problemen wordt er nauw samengewerkt en overlegd met andere disciplines: multidisciplinaire samenwerking is een essentiële hoeksteen van onze activiteiten. Zo worden de meeste maag- en darmingrepen uitgevoerd op aangeven van - en in nauw overleg met - de gastro-enterologen. Oncologische problemen (tumoren) worden bovendien allemaal besproken op een multidisciplinair oncologisch overleg met gastro-enterologen, radioloog, anatoom-patholoog en radiotherapeut (vanuit samenwerking met UZLeuven).
Ook bekkenbodemproblemen worden systematisch multidisciplinair besproken met urologen en gynaecologen (multidisciplinair bekkenbodemoverleg). Alle patiënten met overgewicht worden dan weer besproken op het multidisciplinair bariatrisch overleg (samen met diëtisten, endocrinoloog en psycholoog). Kritisch zieke patiënten worden op intensieve zorgen dagdagelijks samen met de intensivisten gevolgd en samen met cardiologen, pneumologen, gastro-enterologen, microbioloog, verpleegkundigen en diëtiste besproken op het multidisciplinair intensieve overleg.
 

 
 

 

 
 

Een afspraak maken kan via ons secretariaat:

     Telefoon: 013 35 47 61
     Fax: 013 35 47 62
     E-mail: secr.heelkunde@azdiest.be

     Uren:
     Ma-Vr     09:00 - 16:30u